Hou je van stoere balsporten en lijkt basketball jou wel wat? Als je deze spelregels weet ben je al een stap dichterbij een basketballcarrière! 

 

Duur
Een wedstrijdje basketball duurt vier keer 10 minuten zuivere speeltijd met vijftien minuten rust. (de klok stopt wel bij elk fluitsignaal en in de laatste twee minuten van het vierde kwart en eventuele verlenging ook bij een score)

Tussen het eerste en het tweede kwart zit een pauze van 1 minuut. Tussen het derde en het vierde kwart zit ook een pauze van 1 minuut. Gelijk spel kan niet, behalve bij de teams onder de twaalf jaar. De wedstrijd wordt dan telkens met vijf minuten verlengd totdat er een winnaar is.

Teams
De teams in basketball worden aangegeven met de U en vervolgens een cijfer. Deze U staat voor Under. Het cijfer is de leeftijd die bedoelt wordt. U20 is dus een team met spelers van onder de 20 jaar oud. De verdeling van teams is als volgt: het begint met U10, daarna komt U12, U14, U16, U18, U20, U22 en daarna komen de senioren teams.

Team en coach
Een team heeft vijf spelers op het veld en maximaal zeven op de bank. De zeven op de bank zijn  wisselspelers. Verder op de bank zitten de coach, soms vergezeld van een assistent, eventueel een scout (voor het noteren van individuele gegevens van de spelers), een verzorger en een teambegeleider. De coach is altijd verantwoordelijk voor het gedrag van iedereen die zich op de bank bevindt. Bij misdragingen van personen op de bank zal de coach worden bestraft.

Doel
Het doel van het spel is zoveel mogelijk punten te scoren en te verhinderen dat de tegenpartij scores maakt. Elke keer als de bal door de basket gaat scoort de doelende partij twee punten.
Gebeurt dit bij een vrije worp dan is dit slechts één punt. Gebeurt dit vanachter de driepuntslijn telt de score zelfs voor drie punten.

Fouten
Er zijn verschillende soorten fouten die door een
speler of coach gemaakt kunnen worden. We noemen een fout een fout als deze ook wordt bestraft als fout met een notitie op het scoresheet.
De verschilleden fouten die er zijn:

• Persoonlijke fout;
• Onsportieve fout;
• Technische fout;
• Diskwalificerende fout.

Stel je voor, je bent aan het verdedigen en wil de bal afpakken. Hierbij duw je per ongeluk tegen de arm van de aanvaller. Dit is een persoonlijk fout. Een persoonlijke fout wordt ook wel een ‘P’ genoemd.

Klagen tegen een scheidsrechter kan je een technische fout opleveren. Deze krijg je bijvoorbeeld bij schelden of schoppen. Een technische fout wordt ook wel een ‘T’ genoemd.

De scheidsrechter kan je ook een onsportieve fout geven. Deze krijg je als de scheidsrechter ziet dat je expres gevaarlijk speelt. Bijvoorbeeld als je iemand expres onderuit wil halen en duidelijk niet speelt om de bal te pakken. Een onsportieve fout wordt ook wel een ‘U’ genoemd, deze U is de U van unsportive wat Engels is voor onsportief.

De laatste in het rijtje is een diskwalificerende fout. Deze komt heel weinig voor. Als je deze krijgt heb je bijvoorbeeld iemand heel hard geslagen, of uitgescholden, dit kan ook de scheidsrechter zijn. 2 technische fouten zijn automatisch een Diskwalificerende fout. Een diskwalificerende fout wordt ook wel een ‘D’ genoemd.

Sprongbal - beurtelings balbezit
Aan het begin van een wedstrijd staat van elke partij één speler in de middencirkel en de rest er omheen. De bal wordt opgegooid en beide spelers springen om de bal naar een teamgenoot te tikken. Dit is de jumpof sprongbal. Zodra deze sprongbal heeft plaatsgevonden treedt de beurtelings balbezit regel in werking. Hierbij zullen de ploegen om de beurt de bal krijgen als:

• Twee spelers de bal tegelijk vasthebben
• Het niet duidelijk is wie de bal als laatste heeft aangeraakt
• Spelers van beide partijen een persoonlijke fout krijgen (dubbelfout)

De ploeg die geen balbezit heeft na de sprongbal zal als eerste de bal krijgen in vorm van een inworp ter hoogte van de plek waar de situatie zich voordoet. De ploeg die beloond wordt met de om beurten balbezit inworp zal aangeduid worden door de beurtelings balbezit pijl. De richting van de pijl wordt direct omgekeerd als de beurtelings balbezit inworp eindigt.